BINE AŢI VENIT !

BINE AŢI VENIT!

marți, 12 noiembrie 2013

Text literar si Text nonliterar



TEXTUL NONLITERAR
Textul nonliterar…… este un text care  are drept scop informarea obiectivă a cititorului în legătură cu anumite aspecte ale realităţii  într-un limbaj clar şi precis, conţinând adesea termeni ştiinţifici şi tehnici.

În primul rând, este text nonliterar, deoarece conţine  informaţii obiective despre ……, şi nu opiniile subiective ale autorului. Informaţiile transmise au un caracter obiectiv şi nu urmăresc să emoţioneze receptorul.


Aflăm prin urmare despre …….că este …………şi că …….
Alte informaţii oferite de text se referă la ………….
De asemenea ……..
 Acestea sunt câteva dintre informaţiile conţinute de text.

În al doilea rând, caracterul nonliterar al textului este dat de limbajul său. Este un limbaj clar şi precis, lipsit de expresivitate artistică, în care cuvintele sunt folosite cu sensul lor propriu. Se folosesc mulţi termeni ştiinţifici şi tehnici, precum ………. De asemenea, apar date numerice: …. 170 de grade ( temperatura ).

În concluzie, textul ……….este nonliterar, pentru că ni se prezintă informaţii obiective despre …………(o planta,munte,….real ) , folosindu-se un limbaj ştiinţific.
……………………………………………………………………………………..

Textul nonliterar este un text care  are drept scop informarea obiectivă a cititorului în legătură cu anumite aspecte ale realităţii  într-un limbaj clar şi precis, conţinând adesea termeni ştiinţifici şi tehnici.
Textul “Cartoful” este un text nonliterar, pentru că are toate caracteristicile unui astfel de text.
În primul rând, este text nonliterar, deoarece conţine  informaţii obiective despre cartof, şi nu opiniile subiective ale autorului. Aflăm prin urmare despre cartof că este o plantă erbacee din familia solanaceelor şi că este cultivat pentru tuberculii săi comestibili. Ni se spune că este originar din America de Sud şi că reprezintă, după orez, grâu şi porumb, a patra sursă de energie alimentară de pe pământ. Alte informaţii oferite de text se referă la conţinutul cartofului. Cartoful conţine amidon, vitamina C, fibre, proteine şi mult potasiu. De asemenea conţine glicoalcaloizi, cum ar fi solanina şi ciaconina. Acestea sunt câteva dintre informaţiile conţinute de text.
În al doilea rând, caracterul nonliterar al textului este dat de limbajul său. Este un limbaj clar şi precis, lipsit de expresivitate artistică, în care cuvintele sunt folosite cu sensul lor propriu. Se folosesc mulţi termeni ştiinţifici şi tehnici, precum erbacee, solanacee, tubercul, amidon, potasiu, glicoalcaloizi etc. De asemenea, apar date numerice: 200 ( de specii de cartof ), 170 de grade ( temperatura ).

În concluzie, textul “Cartoful” este nonliterar, pentru că ni se prezintă informaţii obiective despre o plantă reală, folosindu-se un limbaj ştiinţific.
…………………………………………………………………………..

Stare de CATASTROFĂ NAŢIONALĂ în Filipine
Starea de catastrofă naţională a fost declarată, iar amploarea pagubelor se conturează puţin câte puţin, la patru zile de la trecerea lui Haiyan, care autorităţile se tem că ar fi provocat moartea a mii de persoane. Vântul a depăşit 300 de kilometri pe oră, iar o succesiune de valuri gigantice a devastat zone întregi, în special pe insulele Leyte şi Samar.
Naţiunile Unite au afirmat luni că este posibil un bilanţ de peste 10.000 de morţi doar în oraşul Tacloban şi a prevenit că trebuie "aşteptat ce e mai rău" de la bilanţul definitiv. ONU a transmis iniţial un bilanţ estimativ de 10.000 de morţi în total.
"Totul este distrus", a descris pur şi simplu generalul american Paul Kennedy, sosit luni pe insula Leyte cu aproimativ 90 de puşcaşi marini şi două avioane C-130 pline cu provizii şi materiale, avangarda unui ajutor american care ar trebui să includă în jur de 15 aparate, printre care MV-22 Osprey, aparate hibride care permit decolarea la fel ca un elicopter şi pot astfel atinge zone greu accesibile.
Pentagonul a ordonat de asemenea portavionului George-Washington şi altor nave americane să se îndrepte spre Filipine pentru a acorda asistenţă. Portavionul, care "transportă 5.000 de militari şi peste 80 de aeronave se află în prezent la Hong Kong". Alţi 90 de militari americani au părăsit luni baza Marinei de la Futenma, pe insula Okinawa (Japonia) cu destinaţia zonelor sinistrate.
Washingtonul a anunţat de asemenea deblocarea unui ajutor umanitar în valoare de 20 de milioane de dolari.
Marea Britanie va trimite la rândul ei un distrugător şi un avion de transport militar pentru a participa la operaţiunile de salvare, a anunţat luni premierul britanic David Cameron. Londra va debloca de asemenea 10 milioane de lire (12 milioane de euro) ca ajutor, a adăugat el.

Buletin meteo: Vreme inchisa vineri, in tara si in Bucuresti
Vineri, vremea va fi inchisa. Pe arii restranse vor fi precipitatii slabe, predominant sub forma de ploaie, iar la munte va ninge. Vantul va prezenta unele intensificari mai ales in cursul zilei, in regiunile sud-estice, informeaza Mediafax.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -1 si 9 grade, iar cele minime intre -7 si 3 grade, usor mai scazute in depresiuni. In zonele joase, cu totul izolat va fi ceata.
LA BUCURESTI
Cerul va fi noros, dar sansele de ploaie vor fi reduse. Vantul va sufla in general moderat in cursul zilei, apoi va slabi in intensitate. Temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 6 grade, iar cea minima va fi de -1 ... 0 grade. Noaptea, vor fi conditii de ceata.
LA MUNTE
Vremea va fi inchisa si temporar va ninge slab. Vantul va fi slab si moderat, cu unele intensificari in zona inalta. Temperatura aerului nu va avea variatii semnificative fata de ziua precedenta.




TEXTUL LITERAR
Textul literar........... este un text prin care autorul îşi propune să impresioneze şi să emoţioneze cititorii, exprimându-şi propriile gânduri, idei şi sentimente, prin folosirea unui limbaj artistic, puternic marcat de subiectivitate.
  „............” este un text literar pentru că are toate caracteristicile acestui tip de text.
În primul rând, îşi propune să impresioneze, să emoţioneze cititorii prin descrierea/prezentarea  ..........
            În al doilea rând, este un text literar pentru că exprimă trăirile proprii ale autorului..................
            În al treilea rând, caracterul literar al textului este dat de limbajul folosit. Este un limbaj artistic, care creează imagini, prin intermediul cărora autorul  îşi exprimă emoţiile.
Astfel, ..... Epitetele .......  transmit un sentiment de ..............Comparaţia............  sugerează frumuseţea şi    ............        Mijloacele de expresivitate artistica infrumuseteaza limbajul si îi conferă expresivitate .

În concluzie, textul ............ este literar, deoarece, prin intermediul unui limbaj artistic, sugestic,plastic, autorul îşi comunică emoţii şi gânduri legate ..............., prin care reuşeşte să ne impresioneze puternic.
…………………………………………………………………………………….
Textul literar „Mezul iernei” este un text prin care autorul îşi propune să impresioneze şi să emoţioneze cititorii, exprimându-şi propriile gânduri, idei şi sentimente, prin folosirea unui limbaj artistic, puternic marcat de subiectivitate.
 este un text literar pentru că are toate caracteristicile acestui tip de text. În primul rând, îşi propune să impresioneze, să emoţioneze cititorii prin descrierea unui tablou de iarnă, în care gerul striveşte natura, nerăpindu-i totuşi frumuseţea şi misterul.
            În al doilea rând, este un text literar pentru că exprimă trăirile proprii ale autorului. Contemplând un peisaj de iarnă, acesta este mai întâi îngrozit de virulenţa gerului. E atât de frig, încât se aud trosnind stejarii în pădure, încât şi stele par încremenite pe bolta cerească. Peisajul este totuşi încântător şi eul liric este fermecat de strălucirea zăpezii. Măreţia naturii îl copleşeşte şi are sentimentul că trebuie să existe un creator care a zămislit-o. Îşi închipuie natura ca pe un templu, ale cărui coloane sunt fumurile ce ies pe hornurile caselor. Acoperişul templului este bolta cerească, luna este farul principal, iar stelele sunt făcliile. Munţii sunt altarele şi vântul scoate sunete îngrozitoare la orga reprezentată de codri. Omul se simte mărunt în faţa grandorii naturii.
            În al treilea rând, caracterul literar al textului este dat de limbajul folosit. Este un limbaj artistic, care creează imagini, prin intermediul cărora poetul îşi exprimă emoţiile. Astfel, prima strofă începe cu imaginea vizual-auditivă a naturii copleşite de ger. Epitetele „amar”, „cumplit”, „îngheţate” şi „oţelit”  transmit un sentiment de nelinişte şi chiar teamă în faţa grozăviei frigului. Strofa continuă cu imaginea (tot vizual-auditivă) a câmpiilor acoperite de zăpadă. Comparaţia „zăpada... pare-un lan de diamanturi” şi epitetele „cristalină” şi „strălucitoare” sugerează frumuseţea şi strălucirea zăpezii, care îl încântă pe eul liric. În următoarele strofe, autorul creează imaginea naturii ca un templu. El foloseşte comparaţia fumuri...se ridică ca înaltele coloane”, metaforele „altare”, „organe sonoare” şi epitetele „albe”, „scânteios”, „maiestuos”, „tainic”, „măreţ”, „fantastic”, „argintii”, „nemărginitul”, „îngrozitoare” pentru a sugerea măreţia şi misterul naturii şi pentru a transmite un sentiment de admiraţie amestecată cu teamă. Eul liric presimte existenţa unui creator divin îndărătul acestei grandori cosmice.
            Limbajul artistic se arată şi prin forma muzicală a textului, care este organizat în versuri, are rimă împerecheată şi ritm trohaic.
În concluzie, textul „Mezul iernei” este literar, deoarece, prin intermediul unui limbaj artistic, expresiv, autorul îşi comunică emoţii şi gânduri legate de iarnă, prin care reuşeşte să ne impresioneze puternic.
http://meditatii-la-romana.blogspot.ro/2011/06/argumentare-ca-un-text-este-literar.html



Mezul Iernii
In paduri trasnesc stejarii! E un ger amar, cumplit!
Stelele par inghetate, cerul pare otelit,
Iar zapada cristalina pe campii stralucitoare
Pare-un de diamanturi ce scartaie sub picioare
Fumuri albe se ridica in vazduhul scanteios
inaltele coloane unui templu maiestos,
Si pe ele se aseaza bolta cerului senina




Unde luna aprinde farul tainic de lumina.
O! tablou maret, fantastic! ... Mii de stele argintii
In nemarginitul templu ard ca vesnice faclii.
Muntii sunt a lui altare, codrii organe sonoare
Unde crivatul patrunde, scotand note-ngrozitoare
Totul e in neclintire, fara viata, fara glas;
Nici un sbor in atmosfera, pe zapada nici un pas;
Dar ce vad? ... in raza lunii o fantasma se arata ...
E un lup ce se alunga dupa prada-i spaimantata!





















Mihai Eminescu - Lacul
Lacul codrilor albastru
Nuferi galbeni îl încarcă;
Tresărind în cercuri albe
El cutremură o barcă.

Şi eu trec de-a lung de maluri,
Parc-ascult şi parc-aştept
Ea din trestii să răsară
Şi să-mi cadă lin pe piept;

Să sărim în luntrea mică,
Îngânaţi de glas de ape,
Şi să scap din mână cârma,
Şi lopeţile să-mi scape;

Să plutim cuprinşi de farmec
Sub lumina blândei lune -
Vântu-n trestii lin foşnească,
Unduioasa apă sune!

Dar nu vine... Singuratic
În zadar suspin şi sufăr
Lângă lacul cel albastru
Încărcat cu flori de nufăr.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.